Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

Diverse artikelen over gezondheid

 

 • UMC Groningen start met bestralingen met minder bijwerkingen

  14 Dec 2017

  Het UMC in Groningen begint in januari met een zogeheten 'protonenbehandeling'. Deze kan kankercellen gerichter bestrijden dan het traditionele röntgendeeltje, waardoor patiënten minder last hebben van bijwerkingen.

 • Longartsen slaan alarm om luchtvervuiling

  12 Dec 2017

  Longartsen en het Longfonds sturen dinsdag een brandbrief naar de Tweede Kamer. Zij willen dat er maatregelen worden getroffen tegen luchtvervuiling. Volgens hen worden de gevolgen van vieze lucht onderschat.

 • Nieuw medicijn biedt Huntingtonpatiënten hoop

  12 Dec 2017

  Nieuw medicijn biedt Huntingtonpatiënten hoop Voor het eerst is er een (veilig) medicijn dat de ziekteverwekkende eiwitten in het zenuwstelsel terugdringt. Met dat hoopgevende bericht komen Britse onderzoekers – die de afgelopen twee jaar onderzoek deden naar het nieuwe medicijn: IONIS-HTTRx – naar buiten. Het onderzoek – waar 46 Huntington-patiënten aan deelnamen – suggereert volgens de onderzoekers dat het medicijn […]Lees het volledige bericht (Nieuw medicijn biedt Huntingtonpatiënten hoop) op Scientias.nl.

 • Wat gebeurt er als je ‘smoking kills’ op elke sigaret zet?

  12 Dec 2017

  Wat gebeurt er als je ‘smoking kills’ op elke sigaret zet? Mooie dingen! Dat suggereert een nieuw onderzoek, uitgevoerd door Cancer Research UK en gepubliceerd in het blad Nicotine & Tobacco Research. Het onderzoek wijst uit dat jongeren minder sterk geneigd zijn om een sigaretje te proberen als er op elke sigaret – en dus niet alleen op de verpakking – een gezondheidswaarschuwing staat. Ook voor […]Lees het volledige bericht (Wat gebeurt er als je ‘smoking kills’ op elke sigaret zet?) op Scientias.nl.

 • Genetische variaties ontdekt die mogelijk verband houden met homoseksualiteit

  8 Dec 2017

  Genetische variaties ontdekt die mogelijk verband houden met homoseksualiteit Onderzoekers gaan op zoek naar een genetische onderbouwing voor seksuele geaardheid. Dat is te lezen in het blad Scientific Reports. “Omdat seksualiteit een essentieel onderdeel is van het menselijk leven, is het belangrijk om de ontwikkeling en uiting van menselijke seksuele geaardheid te begrijpen,” zegt hoofdauteur Alan Sanders. “Het doel van deze studie was om […]Lees het volledige bericht (Genetische variaties ontdekt die mogelijk verband houden met homoseksualiteit) op Scientias.nl.

 • Kansen op overleving kanker afgelopen 50 jaar fors toegenomen

  7 Dec 2017

  De kansen op overleving van kanker zijn de afgelopen 50 jaar fors toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland op basis van data uit de Nederlandse Kankerregistratie.

 • Zeventien miljoen baby’s wereldwijd ademen giftige lucht in

  7 Dec 2017

  Zeventien miljoen baby’s wereldwijd ademen giftige lucht in En dat kan levenslange gevolgen hebben. Daarvoor waarschuwt UNICEF in een nieuw rapport. De organisatie roept overheden wereldwijd op om in actie te komen en luchtvervuiling terug te dringen. Daar is een goede reden voor: steeds meer onderzoeken tonen namelijk aan dat vervuilde lucht een enorme impact kan hebben op de gezondheid. Jonge kinderen zijn […]Lees het volledige bericht (Zeventien miljoen baby’s wereldwijd ademen giftige lucht in) op Scientias.nl.

 • Hebben wij mensen onze piek bereikt?

  6 Dec 2017

  Hebben wij mensen onze piek bereikt? Onderzoekers denken van wel! In het blad Frontiers in Physiology schrijven wetenschappers dat het erop lijkt dat wij onze piek op meerdere vlakken bereikt hebben. Zo zouden we zo langzamerhand tegen onze maximale levensduur aanlopen en de maximale lichaamslengte hebben bereikt. Ook zouden we qua fysieke prestaties ons plafond naderen. Data De onderzoekers trekken die […]Lees het volledige bericht (Hebben wij mensen onze piek bereikt?) op Scientias.nl.

 • Nieuw onderzoek suggereert dat diabetes type 2 te genezen is

  6 Dec 2017

  Nieuw onderzoek suggereert dat diabetes type 2 te genezen is En wel met een vrij heftig dieet. Zelfs mensen die de ziekte al jaren hebben, kunnen er dankzij zo’n dieet vanaf komen. Dat schrijven Engelse onderzoekers in het blad The Lancet. “De resultaten zijn heel opwindend,” vindt onderzoeker Roy Taylor. “En ze kunnen de manier waarop diabetes type 2 behandeld wordt, revolutioneren.” Twee groepen De […]Lees het volledige bericht (Nieuw onderzoek suggereert dat diabetes type 2 te genezen is) op Scientias.nl.

 • Hond of kat in huis? Pas op voor je gezondheid

  30 Nov 2017

  Drie op de vier honden- en katteneigenaren ontwormen hun huisdier onvoldoende. Dit vormt een groot risico voor de gezondheid van hun eigenaren, met name kinderen, zwangere vrouwen en ouderen. De worminfecties van dieren kunnen namelijk worden overgedragen op de mens.

 • Meer patiënten overleden door fouten in ziekenhuis

  29 Nov 2017

  Het aantal mensen dat door een medische of organisatorische fout in het ziekenhuis is overleden is toegenomen. Tussen half 2015 en half 2016 stierven 1.035 patiënten doordat er iets mis ging in het ziekenhuis, 67 meer vergeleken met de vorige meting 4 jaar eerder. Eerder daalde deze 'potentieel vermijdbare sterfte' juist. Dat blijkt uit onderzoek van gezondheidsinstituut Nivel.

 • 1 op de 4 Nederlanders heeft een hersenaandoening

  27 Nov 2017

  Uit onderzoek van het RIVM in opdracht van de Hersenstichting blijkt dat één op de vier Nederlanders een hersenaandoening heeft. Omdat veel mensen geen medische hulp zoeken en dus ook niet geregistreerd worden, ligt het daadwerkelijke aantal patiënten nog hoger.

 • Schadelijke listeriabacterie in gerookte spekblokjes van Zwanenberg

  23 Nov 2017

  In gerookte spekblokjes van het merk Zwanenberg zit de schadelijke listeriabacterie. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekendgemaakt.

 • 'Kaneel zou de vetverbranding kunnen versnellen'

  22 Nov 2017

  Kaneel zou een belangrijk ingrediënt kunnen zijn in de strijd tegen obesitas. Kaneelaldehyde, een geurstof die van nature voorkomt in kaneel, zou vetverbranding in menselijke cellen stimuleren. Dat concluderen onderzoekers van de University of Michigan.

 • Kinderen eten te weinig fruit, groente en vis

  17 Nov 2017

  Veel kinderen van 1 tot 12 jaar eten minder fruit, groente en vis dan aanbevolen. Jongere kinderen eten vaker voldoende fruit, groente en vis dan de oudere kinderen. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor, die het CBS afneemt in samenwerking met RIVM en het Voedingscentrum.

 • Dementievoorspelling kan verbeteren door introductie punctie

  16 Nov 2017

  Afwijkingen in de hoeveelheid Alzheimer-eiwitten in het hersenvocht bekijken met behulp van een lumbaalpunctie, vergroot de nauwkeurigheid van de voorspelling op toekomstige dementie met 11 procent. Dit blijkt uit een onderzoek van Maastricht UMC+ en het Alzheimer Centrum Limburg.